Mosekonen

Mosebryg fra Bøllingsø Bryghus

Mosekonen brygger. Sådan siger man, når der står en tæt tågebanke over en mose eller en eng. Mosekonen tilhører elverfolket, der bor i det underjordiske. Hun er faster til elverpigerne. Når hendes bryg bølger frem og tilbage over sø og eng, som den ofte gør omkring Engesvang, Moselund og Bøllingsø, så er det niecerne, der danser. Fjerlette, fugtige, gennemsigtige elverpiger, der danser i skumringen.

Skal vi alligevel ødelægge idyllen med en videnskabelig forklaring, så er årsagen til mosekonebryg en tåge, der opstår, når vandet i søen eller jordbunden er betydelig varmere end luften over. Så vil vanddamp fra overfladen fortættes til tåge. Mosekonebryg vil derfor ofte kunne opleves i godt vejr på smukke sensommerdage og i det tidlige efterår. Både fordi solen i dagtimerne har opvarmet jorden, og fordi den skyfri himmel om natten giver køligere luft. Skyerne virker isolerende.

Mosekones bryg varsler godt vejr den følgende dag.

Og så er det en storslået oplevelse at stå op en tidlig morgen og gå en tur over engen eller i mosen, mens mosekonen brygger. Mærk fugten fra tågen på kinderne og duft verden. Alting tager helt anderledes ud i den våde, grå dyne. Omgivelserne toner langsomt frem for snart at forsvinde igen.
Men pas på. Man skal tage sig i agt for elverfolket, der lokker rodløse sjæle på afveje. Kommer du for tæt på elverpigerne, bliver du omtåget og mister dømmekraften. Ligesom når man kigger for dybt i en stærk, gylden, ufiltreret, uigennemsigtig – ja ligefrem tåget – øl på 8,5 procent som Mosekonen fra Bøllingsø Bryghus.
Mosekonen er en såkaldt triple øl brygget på hvedemalt, karamelmalt, pilsnermalt og belgisk ale-gær. En let gylden, stærk øl på 8,5 procent med et let strejf af koriander og en let bitter smag. Det er en ufiltreret øl, der giver associationer i retning af de smukke efterårsmorgener her på egnen, hvor mosekonen brygger.