Danmarks første øl med mobilkode

Bøllingsø Bryghus er formentlig det første bryggeri herhjemme, der har sat de populære mobilkoder på øl-etiketterne. Med mobilen kan øl-entusiaster og andre nysgerrige øl-elskere med et klik få en masse mere at vide om det gode, håndbryggede øl, mens de sidder og nyder smagen.

Bliv klogere, mens du drikker din øl.

Det er filosofien bag de nye etiketter fra Bøllingsø Bryghus. De er som de formentlig første ølflasker i Danmark forsynet med en særlig mobilstregkode – eller QR-koder, som de også kaldes. Hent en gratis scanner-app ned på din mobiltelefon og hold den hen til flasken, og straks bliver du sendt over til en særlig mobilhjemmeside, der fortæller mere om øllet, ingredienserne og historien bag navnet på øllet.

‒ Allerede for fire år siden, mens vi tumlede med de første planer om at etablere Bøllingsø Bryghus, var vi et par stykker, der ville trykke nogle særlige, små pamfletter med mere information om øllet, siger formand for Bøllingsø Bryghus, Claus Thorhauge og fortsætter:

– Vi havde tænkt, brochuren skulle hænge om halsen på hver enkelt øl. Men det var alt, alt for dyrt og besværligt at lave sådan en lille folder, så vi opgav hurtigt den ide. Men nu er teknologien kommet os til hjælp, siger han.

Med de små mobilkoder på etiketterne, er det nemt helt gratis ved hjælp af de populære smartphones at få meget mere at vide om øllet og historien bag.

‒ Mange øl-entusiaster vil meget gerne vide i detaljer, hvilke ingredienser vi har puttet i øllet. Og det er slet ikke nogen hemmelighed – det vil vi gerne fortælle. Indtil nu har vi bare ikke haft mulighed og plads på flasken til at fortælle alt det, vi gerne vil fortælle, siger Claus Thorhauge.

Mange af Bøllingsø-øllene har også som eksempelvis Tollundmanden, Rakkeren, Skyggesiden og Lyng Else har alle en spændende historie bag navnet, der knytter sig til Engesvang og egnen omkring det gamle tørvebrug i den nu genetablerede Bøllingsø.

‒ Stedet og egnen har sin helt egen historie i kraft af tørvebruget i forrige århundrede. Det var hertil alle dem, der ikke kunne finde sig tilrette andre steder i samfundet, strømmede til for at finde arbejde og en levevej. Et lille samfund bygget op af samfundets laveste – på trods, siger Claus Thorhauge og tilføjer:

‒ Det er en del af byen, egnen og bryghusets identitet. Også bryghuset er på trods – og på grund af det stærke folkelige engagement og opbakning. Den historie har vi nu fundet plads til at fortælle – på mobiltelefonen.

Scan stregkoden på ølflasken med kameraet i din mobiltelefon og straks bliver du guidet hen til en særlig mobil-hjemmeside, der fortæller mere om øllet, ingredienserne og historien bag navnet på netop den øl.

De mobile stregkoder kan endnu kun ses på de nyeste øl fra Bøllingsø Bryghus, Hedehvede og Stovt Jubilæum. Sidstnævnte er netop frigivet i fredags. I løbet af de kommende måneder dukker de nye etiketter med mobilkoder også op på alle de andre øl i sortimentet fra Bøllingsø Bryghus.

Skriv eksempelvis ”scanner” i søgefeltet i iPhones App Store eller i Market på din Androidtelefon, så dukker der masser af gratis programmer op, der alle kan læse QR-koder. Prøv for eksempel at læse stregkoden her på siden. Den leder direkte hen til den nye mobilside til Bøllingsø Bryghus.

Faktisk er det bryghusets almindelige hjemmeside, bbryg.dk, der er udviklet i en særlig mobilversion. Så det er ikke engang nødvendigt at scanne QR-koden på en Bøllingsø-øl for at blive klogere. Du kan også bare skrive bbryg.dk i telefonens browser for at få en mobilvenlig version af bryghusets hjemmeside.

Opdateret den 1. marts 2012: Vi er øjensynligt ikke det eneste mikrobryggeri, der har fundet på at sætte QR-koder på øl.

Pladderballe Bryghus har med deres serie af Monrad og Rislund-øl også sat mobilkoderne på øllerne.

Så vi er da i godt selskab.