Alc.%: 6,5
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
Beskrivelse:
Med fire forskellige typer humle, bliver ens smagsløg virkelig udfordret! Høj bitterhed på grund af den store mængde humle, som er karakteristisk for IPA. Velegnet til det salte køkken.
Gerne til en klassisk modnet sild.
Historie:
Rakkeren er afledt af verbet ”at rakke” i forældet betydning: ”udføre smudsigt, urenligt arbejde; rense retirader”. En person som indsamlede affald, parterede ådsler eller hjalp bøddelen ved henrettelser.
Fakta:
India Pale Ale eller IPA som denne øltype ofte forkortes, er en engelsk øltype der blev udviklet
med det mål at skabe en øltype der var i stand til at klare sejlturen til Indien. Tidligere sejlede
englænderne deres øl til kolonierne i Indien, da det var for varmt til, at man kunne brygge øllet
lokalt. Den lange rejse og de store temperatursvingninger gjorde dog, at øllet havde svært ved
at klare turen uden at blive dårligt. Og da man dengang ikke kendte til pasteurisering blev der
derfor udviklet en øltype med en højere alkoholmængde, hvor der samtidigt var tilsat mere humle.
Disse to ting var med til at konservere øllen bedre, så risikoen for at den blev dårlig i løbet af den lange
rejse blev mindre. På grund af den store mængde humle er IPA’en en relativt bitter øl (høj IBU).
Denne bitterhed opvejes af aromahumlen der er med til at give øllet en mere frugtagtig smag.