Alc.%: 5,5
Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, rørsukker, koriander, koncentreret limesaft.
Beskrivelse:
En frisk ale med et twist af lime! Let og forfriskende på en varm sommerdag! Fremragende til en fed patè eller en grillet laks.
Historie:
I 1800-tallet brugte bayerske bryggere kølige grotter til at opbevare og modne øl. Den øl, de fik ud af det kaldte de “Lagerbier”, der kommer af det tyske ord lagern (“at lagre”). Efterhånden udviklede bayerske bryggere derfor en speciel slags gær, der var i stand til at virke ved lave temperaturer. Denne type gær lægger sig på på bunden af gæringstanken, hvorfor denne type øl også kaldes for undergæret øl. I 1820-1830 rejste bryggeren Gabriel Sedlmayr, hvis familie havde et bryggeri i Bayern, rundt i Europa for at forbedre sine evner inden for brygning. Hjemvendt efter flere års “dannelsesrejse”, havde Gabriel Sedlmayr lært at brygge en mere stabil og konsistent lagerøl. Den bayerske lager var dog stadig anderledes i forhold til den moderne lager, hvilket skyldtes, at vandet i München var hårdt og gjorde øllet mørkt. Opskriften på denne forbedrede lager spredte sig hurtigt til andre lande i Europa. Specielt Sedlmayrs ven Anton Dreher brugte den nye teknik til at tilpasse den wienske øl i 1840-1841. Vandet i Wien gjorde det muligt at bruge lysere malttyper, hvilket også gjorde øllet lysere. Den nye opskrift nåede også Bøhmen, og her blev den yderligere tilpasset. I 1842, i byen Plzeň, prøvede den 29-årige bayerske brygger Josef Groll opskriften med en anden slags malt sammen med det lokale vand. Den nye øl, der blev kendt som en pilsner, fik stor succes over hele Europa.
Kilde: Wikipidia.