Et velsmagende ølvalg

En lille delegation bestående af bestyrelsen og udvalgte aktionærer med specielt gode smagsløg mødtes en almindelig tirsdag-aften på brygmesterens sensommer-kolde øllager i Tandskov nord for Silkeborg. Lageret kommer også til at fungere som råvarelager for Bøllingsø Bryghus og har den perfekte temperatur til øl – men ikke til mennesker.
Delegationen skulle smage sig gennem ni udvalgte bryg, som brygmester Ken Thøgersen havde brygget for at finde ud af det helt rette sortiment til Bøllingsø Bryghus.
ølvalg
På trods af at snakken blev mere og mere livlig i løbet af aftenen, så mistede ingen af de fremmødte på noget tidspunkt overblikket. Alle fastholdt engageret det seriøse mål: At udvælge det bedste af det bedste.
Ok, smag og behag er jo forskellig, og det var tydeligt, at vandene skiltes, når vi nåede til de mere søde og de mere bitre øl-typer. Men konfrontationen mellem tilhængere og modstandere foregik hele aftenen i en venskabelig og sober tone. Når man tager alkoholindtaget i betragtning.
Og det er jo meningen, at der skal være noget for enhver smag i sortimentet. Som en gæstedeltager – en erfaren hjemmebrygger, der ydede assistance – udtrykte det:
“Den her er fantastisk. Men den dur ikke, hvis man lige har trillet en masse sand om til en terrasse.”
Men der var også øl til tørstige arbejdsmænd i udvalget. Vi kan love, at der bliver øl til både sandet, silden, julen, påsken, sommer, høst – og alt det indimellem. Og raden rundt var der enighed om, at brygmester Ken Thøgersen brygger nogle rasende spændende og gode øl. Vi måtte yde et moderat, psykisk pres for til sidst at få brygmesteren til at rykke ud med sin IPA som den tiende bonus-øl. Han siger, at den er for svær at brygge på et stort anlæg som det, der kommer i Engesvang. Der skal vist mere, moderat, psykisk pres til for at få den ind i sortimentet.
ølvalg
Her følger stemmefordelingen. Det er uklart, hvorfor der ikke er afgivet ti stemmer på alle ti øl. Måske har nogen været på toilettet.
Det vil hen af vejen vise sig, hvilke der i virkeligheden bliver sat i produktion på bryghuset:
1. En let hvedeøl med hyld, 5,1 % – 6 for, 3 lunkne, 1 imod.
2. Dark hvede, 5,1 % – 3 for, 2 lunkne, 1 imod.
3. Tjekkisk pilsner, 4,6 % – 6 for, 3 lunkne, 1 imod
4. Julebryg 2008, 6,4 % – 5 for, 4 lunkne, 1 imod
5. Julebryg 2007, 7,5 % – 6 for, 1 lunken, 2 imod
6. English Strong Bitter, ESB med rosin, også kaldet en tunet Tollundmand på 9 % – 8 for, 1 lunken, 1 imod
7. Dark Ale, 6,1 % -8 for, 1 lunken, 1 imod
8. Guinness-klon med lav alkoholprocent, 4,2 % – 3 for, 5 lunkne, 2 imod
9. Sweet Stout, bryggerkonens favorit, 6,7 % – 10 imod
10. Bryggerens egen Indian Pale Ale, IPA, 9 % – 10 for