Hyggelig lørdag med øl, jazz og aktiesalg

Cirka 80 glade øl-entusiaster trodsede vinterkulden og havde fundet vej til Engesvang Kro lørdag den 31. januar for at smage på de to prøvebryg fra Bøllingsø Bryghus, lytte til svingende jazz fra Kim Jensens Kvintet, høre nyt om bryggeri-projektet – og tegne aktier.

På dagen blev der tegnet 36 nye aktier, men flere grupper snakkede om at tegne større aktie-stabler, når de havde haft det op på deres respektive bestyrelsesmøder.

Status er, at der nu er tegnet 172 aktier ud af de 300 b-aktier der er nødvendige for at etablere aktieselskabet bag Bøllingsø Bryghus, bestille bryggerianlægget og for alvor komme i gang med at brygge godtøl til midtjyder – og alle andre, der vil smage.

På Frokost-mødet fortalte Claus Thorhauge fra Bøllingsø Bryghus, hvorfor Engesvang trodser finanskrisen og åbner et mikrobryggeri i en tid, hvor alle andre lukker og slukker for øl-kedlerne. Men Bøllingsø Bryghus er et helt anderledes koncept – et lokalt folkebryggeri. Ikke en forkromet forretning med flotte kobberkedler, tilhørende restaurant, fastansat personale – og dyre lån.
Bøllingsø Bryghus planlægger at åbne stort set uden at etablere gæld og med meget små faste udgifter, så det kan blive en legeplads at brygge øl uden store krav om produktion, omsætning og forrentning.
Bare godt øl.

Lige nu står projektet faktisk i et besynderligt dilemma, fordi vi har et solidt tilskud med de 300.000 kroner, der er kommet fra landdistriktspuljen. De såkaldte LAG-midler. Men ude af stand til at hæve pengene og komme i gang. Det kræver nemlig, at vi får etableret aktieselskabet, så den formelle organisation bagved er på plads. Der til mangler vi altså 128 aktionærer, da et aktieselskab i følge loven skal råde over en aktiekapital på kroner 500.000 ved etablering, og de fem stifterne via deres fælles ApS stikker 200.000 kroner i aktieselskabet (a-aktier), og der skal derfor tegnes 300 b-aktier af 1.000 kroner hver, hvoraf der som nævnt er tegnet 172.

På aktionærmødet fortalte initiativtagerne også om de fordele, som aktionærer får. Det nye er blandt andet planerne om at tilbyde et øl-abonnement, hvor aktionærer til særlig favorabel pris hver 2., 3. eller 4. uge kan hente en kasse med seks nybryggede øl – og dermed være de første til at smage nye øl-typer. Se aktionærfordelene her.

Det vakte også stor begejstring, da initiativtagerne tilbød alle aktierne en “six-pack” med seks Bøllingsø-øl til alle aktionærer, der trækker nye aktionærer til. I praksis skriver man bare sit aktienummer og navn bag på tegningsblanketten, når nye aktionærer tegner sig for en aktie. Det giver simpelthen “øl i banken” at overtale naboen, kæresten, arbejdskammeraten og svigermor til at tegne en aktie.
Så snart vi er klar med de første bryg, kan man hente sin “gevinst” på bryggeriet.

I den kommende tid vil bryggeriet arbejde på to planer for at få de sidste 128 aktionærer i hus:
Den ene handler om at få virksomheder, medarbejderforeninger og personaleklubber til at engagere sig i Bøllingsø Bryghus. Til gengæld kan bryggeriet kvittere med øl-arrangementer, prøvesmagning, foredrag eller særlige tilbud til julefrokosten eller sommerudflugten.

Den anden plan handler om at få de mange aktive og nuværende aktionærer til at hjælpe med at sælge de sidste aktier. Om kort tid modtager alle aktionærer derfor et brev vedlagt en tegningsblanket i håbet om at alle vil hjælpe os med at få solgt de sidste aktier. En win-win situation for alle parter. Vi bliver nok til at bestille bryggeri-anlægget og begynde vores egen øl-produktion til gavn for alle – og de aktive aktionærer får hver en “six-pack”.

Se indslag fra aktiemødet på Tv2 Midt Vest her: