Øl-samarbejde med Helens Køkken

helenVi har indledt et samarbejde med Helens Diner Transportable.

Køkkenfirmaet i Herning  er blandt andet ved at udfærdige en særlig julemenu med vores øl, og arbejder på flere opskrifter, hvor de bruger vores øl i maden.

Øllen kan for eksempel indgå i marinaden, i selve retten – eller passer bare godt til vores øl.

Her kommer den første øl-opskrift fra Helens Køkken:

Farserede sild med melisse og rodurter i hyld og hvede.

Det er en populær opfattelse, at fisk er dyr mad. Men selv de dyreste fisk koster næppe mere end de dyreste udskæringer af kød, og i den billige ende af skalaen bliver det svært at finde nogen form for kød der koster mindre end en sild. De kan i reglen købes for nogle få kroner stykket, og med lidt fantasi kan de blive til en ret, der er så god, at den kunne vinde en første pris omkring familiebordet.

Øllet vi bruger i denne hér ret er, Bøllingsø Bryghus ”Lyng Else”, den lyse ale med hyldeblomst og hvede, en skøn øl hvor den med sin egenskab af hyldeblomst kan kombineres med masser af de mange gode og lækre rodurter og især når det ligger sammen i en blanding natter over.

Vi har derfor valgt at starte op med silden som i dén grad er en dominans i de kommende måneder, allerede nu, steger vi sild og har derefter lagt den i en særlig eddikelage hvor den skal stå og trække smag og saft til HELENS GAMMEL JUL, hvor den serveres med en hjemmelavet rødløgsmarmelade i vores julebuffet.

Men silden i denne hér ret laver vi på denne her måde i en lidt nordisk menustil:

OpskriftLyng_Else_IMG_2156:

(4 pers.)

  • 4 friske sild med rogn og/ eller mælke.
  • 150 g blandede rodurter i små fine tern (f.eks. gulerod, knoldselleri, pastinak, persillerod)
  • 3 dl ”Lyng Else”, Lys ale med hyld og hvede
  • 1 spsk. grofthakkede citronmelisseblade
  • 100 g smør
  • Olie til pensling.
  • Alufolie.

De blandede rodurter skæres i små fine tern, blancheres et kort øjeblik i kogende vand (nemmest i en sigte) og lad vandet løbe af, og ”LYNG ELSE” hældes over så det dækker, lad det stå og trække, natten over/ca. 12 timer, på køl.

Sildene åbnes i ryggen og benene udtages. Bed evt. fiskehandleren om at gøre det, og bed ham give rogn og/eller mælke fra sildene med.

Smørret røres blødt og rog/mælke moses heri med en gaffel. Øllet fra rodfrugterne sies fra. Rodfrugterne og citronmelisse røres i smørret, det krydres let med og peber. Dette fyldes i de fire sild.

Fire stykker alufolie pensles godt med olie på den blanke side, og sildene pakkes heri. Sættes i ovnen ved 165 gr til de føles faste – ca. 10 minutter.

Man kan servere sildene som frokostret med grovkornet rugbrød til, eller som middagsret med dildkartofler til. I så tilfælde kan man supplere retten med 1-2 porrer skåret i ringe og kogt næsten møre i lidt vand tilsat 1 spsk. Vineddike. Herefter piskes lidt koldt smør i små klatter i.

Skål med et krus skummende koldt øl fra Bøllingsø Bryghus og velbekomme!